Obiteljske priče – “Mama i kći”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, koji se obilježava svakog 17. svibnja, odlučili smo naglasiti važnost obiteljske podrške te smo prikupili obiteljske priče ponosnih roditelja transrodne djece. Slavimo obiteljske vrijednosti te ističemo važnost podrške našoj djeci ♥

 

Postoje dani kad naglo zahladi i kiša nošena jakim vjetrom šiba po vama…i kišobran vam se stalno okreće i što god pokušavali za par minuta ste skroz mokri.

Meni se to par puta dogodilo, ali nikad kao tad…Stajala sam danima na vjetrometini, nesposobna da se pomaknem, paralizirana strahom i nevjericom u svom srcu.

Ali ipak, od početka sam znala da je to ništa u usporedbi s olujom koja se događa u duši moga djeteta.

Biti roditelj transrodnog djeteta, jednostavno znači – biti roditelj!

Shvatila sam da svi mi za svoje dijete želimo najbolje djetinjstvo, školovanje, posao, brak… Nesvjesni koliko naših želja su samo projekcije naših nedostataka.

Kad sva vaša očekivanja padnu u vodu, shvatite najvažnije – i onda to postane blagoslov. Ja sam to naučila baš u procesu tranzicije koji sam prolazila sa svojim djetetom. Moja su očekivanja nestala pred željom da se moje dijete ostvari i postane sretno. Prioriteti su se potpuno promijenili. Nije mi bilo teško oslovljavati drugim imenom, promijeniti sve što je trebalo promijeniti, boriti se s birokracijom, otići kamo god treba, upoznati koga god treba, pročitati, naučiti što god je potrebno…samo da bi njen put bio lakši.

Ni jedan korak nije bio lagan, ali od svega je najteža borba koju prolaze naša djeca.

Danas, kada je sve to iza nas, sve se čini kao neki film. I pitate se odakle vam snaga, a ja kažem kako je baš ovakvo roditeljstvo prilika da uzajamno rastemo i prevaziđemo predrasude koje nam sugeriraju da naša sreća ovisi o tome koliko se uklapamo u njih.

Ja sam sa svojim djetetom zahvalna životu što smo otkrili kako smo sposobni izaći iz tih lažnih okvira i ući u prave životne vrijednosti, a to je bezuvjetna ljubav, podrška i povjerenje koje iz nje proizlazi.

 

Mama iz Zagreba

Komentiraj

Vaša email adresa ostaje tajna.