Rod – subjektivni doživljaj i objektivni pokazatelj osobnog osjećaja roda, ne prema biološkim nego prema društvenim i kulturalnim odrednicama.

Rodni identitet – subjektivno iskustvo svake osobe (unutarnji osjećaj) o vlastitom rodu i rodnoj ulozi. Postoji spektar rodnih identiteta.

Spol – biološka odrednica koja dijeli osobe na najčešće dvije kategorije na temelju kromosoma, gonada, unutarnjih i vanjskih spolnih organa, sekundarnih spolnih karakteristika i reproduktivnih funkcija (ženski, muški i interseks ili međuspolni).

Transrodna osoba – osoba čiji rodni identitet i rodno izražavanje nije u skladu sa spolno uvjetovanim tradicionalnim rodnim ulogama. Koristi se kao sveobuhvatni termin za spektar rodnih identiteta koji su drukčiji od tradicionalno, društveno uvjetovanih uloga. Kada se spol i rod ne podudaraju s rodnim identitetom osobe, ta osoba je transrodna.

Transpolna/Transeksualna osoba – osoba neusuglašenog roda i spola koja želi ili već jest prilagodila svoje primarne i/ili sekundarne spolne karakteristike medicinskim intervencijama (npr. hormonalnom terapijom i/ili kirurškim zahvatima)

Interseksualne osobe – osobe biološki nedefiniranog spola pri rođenju (kao isključivo muškog ili ženskog) zbog neuobičajenog seta spolnih kromosoma, gonada, reproduktivnih kanala i genitalija.

Rodna disforija – nelagoda koju osoba doživljava zbog spola i roda koji su im pripisani pri rođenju a ne odgovaraju njihovom rodnom identitetu.

Studije provedene na blizancima pokazuju da je rodna disforija u 62% slučajeva nasljedna te time dokazuje genetski utjecaj ili prenatalni razvoj kao podrijetlo rodne disforije.

Rodna nenormativnost – odnosi se na razmjer u kojem rodni identitet, uloga ili izražavanje neke osobe odudara od kulturnih normi koje su propisane za ljude određenog spola

Seksualna orijentacija – emocionalna i/ili fizička privlačnost ili naklonost prema osobama istog i/ili nekog drugog spola.

Blokatori puberteta

– koriste se kod mladih transrodnih osoba za suzbijanje endogene pubertetske promjene koje najčešće pogoršavaju rodnu disforiju pojedinca
– sprječava protok testosterona iz testisa, dok kod žena sprječava estrogen da bude pušten iz janika
– dakle, oni potiskuju pubertet. Bez izloženosti spolnih hormona, tijelo ne prolazi promjene povezane s njima

Testosteron

– testosteron je najvažniji muški spolni hormon (androgen, od grč. riječi andros što znači muškarac), koji u manjoj mjeri imaju i žene
– testosteron utječe na mišićnu masu, snagu i gustoću kostiju, ali i na mnogo više od toga
– ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja muškarca i održavanju spolnog života

Estrogen

– estrogen je ženski hormon odgovoran za regulaciju menstrualnog ciklusa i razvoj reproduktivnih funkcija
– određuje ženski spol i upravlja spolnim životom žene
– osim što u utječe na formiranje ženskih spolnih karakteristika, uključujući raspodjelu masti na tijelu u grudi i bokove i razvoj mliječnih žlijezdi, estrogen dominira prvim dijelom menstruacijskog ciklusa, što znači da svakog mjeseca regulira sazrijevanje folikula, odnosno ovulaciju, a time i rađanje potomstva